ORDİNO ÜCRETLERİ

İthalatçı şirketlerin kendilerine yollanan eşya ve malzemelerin gümrükten çekim işlemlerini gerçekleştirebilmeleri hususunda gerekli olan belgeye ordino adı verilmektedir. Ordinonun, ithalatçı şirket tarafından teslim alınabilmesi ve evrak halinde hazırlanabilmesinin sağlanması için mutlak suret ile ilgili yükün taşıması esnasında hazırlanan konşimentonun teslim edilmesi gerekmektedir. Gümrükte bulunan malzemelerin, ithalatçı şirket tarafından çekim işlemlerinin yapılabilmesi için yüke ait konşimentonun ve ordinonun mevcut olması gerekmektedir. Hazırlanmış olan yük konşimentosunun, eşyaların taşıyıcısı konumunda olan nakliyeci firmaya teslimatı gerçekleştirildikten sonra, ilgili firmanın yetkilisi ya da transfer gemi ile gerçekleştiriliyor ise ilgili geminin kaptanınca hazırlanan ordino, ithalatçı şirkete teslim edilmektedir ve ithalatı gerçekleştiren şirket elindeki mevcut ordinoyu gümrük yetkililerine teslim ederek, gümrükte kendilerine ait olan malzemelerin tamamını teslim alma hakkını elde edebilmektedirler. Gümrükten çekim işlemi gibi birçok konuda oldukça büyük bir önem arz ettiğinden ordino, ithalat işlemi gerçekleştiren ticaretçilerimiz için her zaman gündem konusu olmaktadır. Bu nedenle, bu yazımında ordino ücretlerini ele alacağız.

ORDİNO BEDELİ

Ordino teslim alınırken, belli bir ücrete mukabil olarak teslimi sağlanmaktadır. Ordino ücretlerinin tutarı, çeşitli hizmetlere ve limanlara istinaden farklılık göstermektedir. Limanlarda ya da varış noktalarında sağlanan ilave hizmetler, belgenin üzerindeki mevcut bilgilere veya eşyaların içeriğine göre ordino bedelinde değişiklikler olabilmektedir. Ek olarak, uluslararası ticarette döviz kurları üzerinden fiyatlandırmalar gerçekleştiğinden, dövizdeki dalgalanmalar da ordino fiyatlarının TL karşılıklarına yansıyabilmektedir. Fakat genel olarak yurt dışından gelen express hava yolu servislerinde ordino ücretleri yaklaşık olarak 250 Türk Lirası ila 350 Türk Lirası arasında değişirken, hava kargo gibi taşıma modlarında 800TL ila 1000TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Hava kargo gibi taşıma yollarında, nakliye firmasının ya da sonrasında gümrük tarafınca verilen ilave hizmetlerin detayları ordino ücretlerinin belirlenmesi hususunda rol oynadığından, taşıyıcı firma ile yapılmış olan anlaşmalar oldukça önemlidir ve bu bilgilere nakliyeci firmalardan ulaşılmaktadır. Bu nedenle, yurt dışından kargo getirirken, nakliyeci firmanız ile ordino ücretini taşımayı gerçekleştirmeden önce netleştirmeniz, olası sürprizler ile karşılaşma ihtimalinizin önüne geçecektir.

Ordino belgesi ile ilgili detaylı bilgi almak için QuickShipper web sitemizin blog sayfasında yer alan ilgili yazıları inceleyebilirsiniz.