FDA BELGESİ NASIL ALINIR?

İngilizce açılımı, “U.S. Food and Drug Administration” olan FDA’nın Türkçe karşılığı “Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi” anlamına gelmektedir ve bu oluşum aynı zamanda Dünya genelinde kabul görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde insanların ya da hayvanların tüketimine sunulacak gıda ürünlerinin üretimi, imalatı ve paketlenmesinde, FDA kurumunun onayına istinaden verilen FDA belgesi talep edilmektedir. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz FDA belgesi, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracat ve e-ticaret yapmak isteyen girişimcilerimiz için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu çerçevede, ihracatçılarımız ve e-ticaretçilerimiz için bu blog yazımızda, “FDA belgesi nasıl alınır?”, “FDA belgesi için gerekli olan bilgiler” ve “FDA kaydı yapılması gerkeen ürünler” konularını ele alacağız. FDA belgesini detaylıca ele aldığımız yazımızı inceleyerek, FDA belgesinin önemini QuickShipper blog sayfamızın ilgili başlığını okuyarak öğrenebilirsiniz.

FDA BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKENLER

FDA kaydının yapılabilmesi için, birçok resmi işlemde olduğu gibi bazı bilgiler gerekmektedir. Bu çerçevede, FDA kaydının yapılması istenen firmanın; tam unvanı, telefon numarası, adresi, firma sahibi ve yetkililerinin ve yetkili mümessillerin adları, telefon numaraları ve adresleri, şirket unvanında yer almakta olan bütün ticari unvanların ve işleyişe tabi olan ürünlere ait kategori formlarının doldurulması, firma yabancı menşeli bir firma ise Amerika Birleşik Devletleri bünyesindeki mümessilin adı, telefon numarası ve adresi, acil durumlarda ulaşılabilmesi adına gereken bütün iletişim bilgileri öncelikli olarak gerekli olan bilgilerdir.


FDA KAYDI YAPILMASI GEREKEN ÜRÜNLER

FDA belgesinin hangi ürünler için gerekli olduğunu ele alacak olur isek; bebeklerin tüketimi adına üretilmiş olan yiyecekler, her türlü yiyecek ürünleri, içecek ürünleri, süt ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, yumurta çeşitleri, balık ürünleri, deniz mahsulleri, fırıncılık alanındaki ürünler, dondurulmuş gıdalar, gıda alanında kullanılacak olan pişmemiş/çiğ tarım mamulleri, gıda olarak kullanılacak canlı hayvanlar, çerezler ve şekerler, konserve şeklinde satışa sunulan gıda ürünleri, evcil hayvanlar ya da hayvanlar için üretilen besinler olarak sıralanabilmektedir.

FDA BELGESİ NASIL ALINIR?

FDA kaydınızı gerçekleştirebilmeniz adına hizmet veren çeşitli firmalar mevcuttur. Bu belgelendirme firmaları tarafından verilen danışmanlık hizmetlerinden faydalanarak belli ücretler karşılığında ve ürünlerinizin uygun bulunması şartı ile FDA kaydınızı yaptırarak, FDA belgelerinizin teminini gerçekleştirebilirsiniz. Bu firmaların bütün dokümanlara erişim yetkisi bulunmaktadır ve yönetmeliklere hakim olmaları nedeni ile kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Belgelendirme firmalarına ara motorlarından erişebileceğiniz gibi QuickShipper ekibinden yardım isteyerek de ulaşabilirsiniz.