E-İHRACATIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI


E-ihracat, geleneksel ihracattaki prosedürlere ve lojistik operasyonlarındaki uygulamalara, hatta bu alandaki maliyetlerin çoğuna gerek kalmadan yurt dışına satış yapmayı sağlaması sebebiyle birçok avantaja sahiptir. Örnek verecek olursak, Türkiye’den e-ticaret yolu ile Almanya’ya satışı gerçekleşen bir ürünün teslimi için Almanya’da bir personele ya da şirkete ihtiyaç olmadan bu ülkedeki tüketiciye doğrudan ürün satışı yapılabilir ve gönderi teslimatı sağlanabilir. Birçok alanda kolaylık sağlayan e-ihracatın bazı dezavantajları da mevcuttur.

E-İhracatın Avantajları Nelerdir?

E-ihracatın avantajlarını maddeler halinde inceleyecek olursak:

- E-ihracat ile satışı gerçekleşen hizmetlerin ya da ürünlerin, B2C iş modeli ile doğrudan son tüketiciye ya da klasik ihracatta olduğu gibi B2B modeli ile firmadan firmaya gönderimi sağlanabilmektedir.
- Birçok ülkede, e-ihracata özel KDV muafiyeti mevcuttur. Bu nedenle KDV iadesi alınabilmektedir.
- Klasik ihracatta mevcut olan maliyetlere, konşimento hazırlama usullerine ve yatırımlara gerek olmadan yurt dışına satış gerçekleştirilebilmektedir.
- E-ihracatta ödemeler döviz cinsinden alındığı için kur dalgalanmalarından etkilenmeden kâr etmek ve kur farkı nedeni ile beklenenden fazla kâr elde etmek mümkündür.
- E-ihracatta kilo bazında hafif ve malzeme değeri düşük ürünler gönderildiği için sevkiyat zararları karşılanabilir seviyede olmaktadır.
- E-ihracat ile gönderilen ürünler için -istisna ürünler dışında- CE belgesi yeterli olmaktadır; buna ek olarak özel bir sertifika gerekmemektedir.


E-İhracatın Dezavantajları Nelerdir?


Her işlemde olduğu gibi, e-ihracat da birçok avantajına rağmen dezavantajlar da barındırmaktadır. Belli sınırlar içinde ürün satışı yapılabildiğinden, büyük çaplı ihracat hedefleri için ideal bir ticari yöntem değildir.

E-ihracatın dezavantajlarını maddeler halinde ele alacak olursak:

- E-ihracatta ödeme almak için online ödeme sistemleri kullanılması mecburiyeti bulunduğundan PayPal gibi bazı ödeme sistemlerindeki engeller sebebiyle ödeme konusunda problemler yaşanabilmektedir.
-İade ve değişim prosedürleri e-ihracatta karmaşık ve maliyetli olabilmektedir. Doğrudan son kullanıcılara satış yapıldığı için, satıcı, iade ve değişim talepleri ile ilgilenmek zorunda kalabilmektedir.
- Ülkelerin standartları, vergileri, etiketleme ve ambalajlama prosedürleri farklı olabildiğinden, e-ihracat yaparken, farklı ülkeler için farklı prosedürlere göre değişiklik yapmak gerekebilmektedir.
- E-ihracat sürecinin baştan sona çok iyi yönetilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Bu süreç zaman alabildiği gibi aynı zamanda maliyetli de olabilmektedir.
- Yurt içindeki online operasyonlardan farklı olarak çok daha fazla sorumluluk ve yükümlülük gerektirmektedir.
- Taleplere ve sorulara her zaman hızlı yanıt verilemediğinden, müşteri ilişkilerini kurmak ve yönetmek çok daha zor olmaktadır.
- Tüm bunların yanı sıra, lojistik süreçleri zaman zaman komplike bir hal alabilmektedir. 
 

E-ihracat yapanlara tavsiye niteliğindeki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yurt dışı kargolarınızı güvenli ve en hızlı şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.