AMAZON FBA KULLANIMINDA 1. ADIM: KAYIT OLUŞTURMA VE VAT

Amazon FBA hizmeti, e-ticaret satıcıları için oldukça büyük avantajlar sunmaktadır. Ancak, kullanıcıların Amazon’un FBA hizmetlerinden faydalanabilmesi için takip etmesi ve yerine getirmesi gereken belli aşamalar vardır. Bu yazımızda, e-ticaretçilerimiz ve Amazon FBA’yı kullanmak isteyen takipçilerimiz için, Amazon FBA’nın kullanım adımlarından ilk adım olan “Amazon’da kayıt oluşturma ve VAT kaydı” konusunu ele alacağız.

AMAZON FBA KULLANIMININ 1. ADIMI

Amazon FBA kullanımı için öncelikle yapmanız gereken, oluşturulmuş bir satıcı hesabınız mevcut değil ise Amazon Seller Central’ı ziyaret edip bir satıcı hesabı açmanız gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için vaktinizi alacak bir başvuru süreci gerekli değildir. 

AMAZON FBA HİZMETİNDEN YARARLANABİLMEK İÇİN VAT KAYDI OLUŞTURMA

Amazon FBA hizmetinden yararlanabilmek için, satıcı hesabı oluşturmanıza gerek yok ise yani, mevcut bir satıcı hesabınız var ise, yapmanız gereken yalnızca hangi ülkede satış yapmayı istiyorsanız o ülkede VAT kaydınızı yaptırmanızdır. VAT kaydı işlemi hangi ülkenin deposunu kullanacağınıza göre değişmektedir. Bir örnek ile açıklayacak olur isek, Amazon Amerika’da FBA yapmak istiyorsanız, Amerika için bir VAT kaydı oluşturmanız gerekmektedir. Vat kaydınızı Amazon’un sunduğu yönlendirmeler ile kendiniz başvuruda bulunarak yapabileceğiniz gibi aracı firma vasıtası ile de yaptırtabilirsiniz. Hellotax gibi konu ile ilgili uzmanlıkları bulunan firmalar, sizlerin gözünde oldukça karmaşık olan bu süreci kolaylaştırarak süreci profesyonel bir şekilde sürdürmektedirler. Böylece, bahsettiğimiz bütün bu vergilendirme süreci ile ilgili ekstra bir çaba ve mesai harcamanıza gerek kalmamaktadır. Bu tip hizmetleri dağlayan firmalar, sizlere bir platform vasıtası ile hizmet vermektedirler. Bahsettiğimiz vat hizmeti veren platformlar, yazılım sistemleri aracılığı ile VAT konusunda bütün verileri eksiksiz ve doğru bir biçimde sağlamak için otomatik veri doğrulama ve gerçek zamanlı özelliklerini kullanmaktadır. Böylece, Amazon FBA hizmetinden yararlanan e-ticaret satışçıları, platformların sistemleri üzerinden stok sınırlarını takip ederek, yeterli stok olup olmadığından da emin olabilmektedirler. Bu nedenle, bu tarz hizmet veren platformları da incelemenizi tavsiye ederiz.

Yukarıda bahsettiğimiz bütün bu işlemleri gerçekleştirmeden önce, sürece a’dan z’ye hakim olabilmeniz adına, Avrupa Birliği’nin yeni KDV kurallarını detaylıca ele aldığımız blog yazılarımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.