A’DAN Z’YE E-TİCARET SİTELERİ DİZİNİ: ALiEXPRESS'İN HİZMETLERİ VE ALiEXPRESS 'TE E-TİCARET

AliExpress, B2B’nin e-ticaret devi olarak görülen Çin merkezli AliBaba’nın B2C iş modeli olarak işleyen ayağıdır. Çin’deki ulusal şirketlerin daha geniş pazarlarda satış gerçekleştirmeleri amacı ile Alibaba Group tarafınca kurulan AliExpress ayda ortalama 732 milyon kadar ziyaret almaktadır. A’dan Z’ye e-ticaret sitelerini ele aldığımız dizinimizin bu kısmında sizlere “AliExpress’in pazar yeri modeli nasıl işler?” , “AliExpress’te satışlar ne şekilde yapılır?” , “AliExpress’in pazar yerleri” , “AliExpress’in ürün grupları” , “AliExpress’in fiyatlandırma modeli”, “AliExpress’in pazar yeri hizmetleri” ,” AliExpress’in maliyet modeli” ve “AliExpress’in satıcıya yönelik hizmetleri” gibi soruların ve konuların açıklamalarını paylaşacağız. 

ALiEXPRESS 'TE PAZAR YERİ MODELİ 

Neredeyse her çeşit ürün grubu bulunduran AliExpress’ten birçok ürünü temin etmek ve platform üzerinden yine birçok ürünün satışını gerçekleştirmek mümkündür. Platform üzerinden hesap açtıktan sonra ürünlerinizi listelemeniz gerekmektedir.

ALiEXPRESS 'TE PAZAR YERLERİ

AliExpress, Dünya’nın her yerine gönderim yapmakla birlikte başta Çin olmak üzere özellikle; Amerika, Rusya, Brezilya, İspanya, Fransa, Kanada, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerin pazarlarında oldukça etkindir. AliExpress’in aktif olarak aylık kullanıcı sayısı 65 milyon civarındadır.

ALiEXPRESS'İN ÜRÜN GRUPLARI

Elektronikten kozmetiğe, giyim ürünlerinden takıya, oyuncaklardan mobilya çeşitlerine kadar hemen hemen her türlü ürün grubuna mensup ürünü AliExpress’ten temin etmek mümkündür. Platform üzerinden hem sıfır (kullanılmamış) ürünler satılabildiği gibi, hem de ikinci el (kullanılmış) ürünler de satılabilmektedir. Fakat satılan ürünlerin büyük bir kısmı yeni ürünleri kapsamaktadır.

ALiEXPRESS'İN FİYATLANDIRMA MODELİ

AliExpress’te platform satıcıları tarafından satışa sunulan ürünler sabit fiyatlandırma modeli kullanılarak alıcılara listelendirilmektedir.

ALiEXPRESS'İN PAZAR YERİ HİZMETLERİ

AliExpress’in kullanıcılarına sunduğu nakliye ve depolama hizmetleri mevcuttur.

ALiEXPRESS'İN MALİYET MODELİ

AliExpress’teki platform e-ticaretçileri, ürünlerin kategorilerine bağlı olarak değişmek ile beraber, platformda gerçekleştirilen işlemler için %5 ila %8 oranları arasında bir komisyon ödemesi gerçekleştirmektedir. Bu komisyon haricinde bir ödeme talep etmeyen AliExpress’te düzenleme ya da sabit genel giderlere istinaden ödeme talep edilmemektedir ve buna ek olarak AliExpress, mağazalarını diledikleri zaman kapatabilme hakkını kullanıcılarına tanımaktadır.

ALiEXPRESS'TE SATICIYA YÖNELİK HİZMETLER

AliExpress, ETSY’nin aksine; satıcılarına sağladıkları destek telefon hatları ve video yayınları ve web sitelerindeki içerikler aracılığı ile özellikle mağazası olan platform kullanıcılarına çok daha güzel ve etkin bir deneyim yaşatmak amacındadır.