YURT DIŞINA KARGO GÖNDERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Gün geçtikçe artan ihracat hacmi ve ticaretin de dijital gelişmelere hızla ayak uydurmasıyla, ister satış sürecinde, ister lojistik ayağında olsun, ihracat işlemleri çeşitli platformlardan gerçekleştirilebilir duruma gelmiştir. Bu durum, küresel pazar yerlerinde satış yapmayı, satış gerçekleştikten sonra ise kargo gönderimini ve takibini hatta gümrük işlemlerini dahi kolaylaştırmıştır. Yurt dışına kargo göndermenin bu kadar kolaylaştığı ve ivme kazandığı şu zamanlarda, ihracatçılar ve girişimciler için de “yurt dışına kargo gönderirken dikkat edilmesi gereken” noktalar oldukça önemli bir hal almıştır. Bizler de bu yazımızda sizler ile yurt dışına kargo gönderirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaşacağız.

1-)Doğru Hedef Belirleyin

Yurt dışına kargo gönderimi yaparken taşıyıcı firmanız ile mutabakat halinde olmanız önemlidir. Gönderinizin ne kadar acil olduğu ile ilgili taşıyıcı firmanız ile mutlaka görüşün. Örneğin, Avrupa’ya gönderim yaptığınızı düşünelim hava yolu ekspres servisi ile ortalama 1-3 iş gününde gönderiniz varış ülkesinde olacaktır. Fakat daha fazla zamanınız var ise, taşıyıcı firmanız sizin için daha ekonomik alternatifler sunabilir ya da farklı bir alternatif üzerinden ilerliyorsanız ve zamanınız yok ise net bir şekilde “2 gün sonra kargom mutlaka İspanya’da olmalı” talebinizi iletmeniz durumunda, taşıyıcı firmanız sizin için en uygun taşıma yöntemini belirleyeceğinden, buna ek olarak oluşabilecek alternatif durumları sizinle paylaşacağından olası problemlerin önüne geçmiş olursunuz.

2-) Doğru Firma İle Çalışın

Yurt dışına kargo gönderirken olası sorunlar ile karşılaşmaktan korunmak için size en çok güven sağlayan firma ile çalışın. Taşıyıcı firma ile çalışmadan önce iyi bir araştırma yapmanın kimseye zararı olmayacaktır. Sizinle ne kadar iletişimde olduklarına, sorularınıza aldığınız yanıtların sizi ne kadar ikna ettiğine, sektördeki tecrübelerine ve size ne derecede hızlı dönüş sağladıklarına dikkat edin. Daha ekonomik taşıma yapmak adına, referansı güçlü firmalardan vazgeçmeyin.

3-) Sözleşme Yapın

Yurt dışına kargo göndereceğiniz firma ile mutlaka sözleşme yapın ve haklarınızı öğrenin.

4-) Alıcının Bilgilerinin Doğruluğundan Emin Olun

Alıcınızın iletişim bilgilerinin doğruluğu ve eksik olmaması, yurt dışına kargo gönderimi yapılırken oldukça önemlidir. Alıcının adreste olmaması durumunda bile kendisine ulaşılabilmesi için telefon numarası mutlaka doğru olmalıdır.

5-) Gönderinizin Takibini Aksatmayın

Yurt dışına kargo gönderirken, taşıyıcı firmanızdan takip numarasını mutlaka alın. Takip numarası olmayan bir taşıma yöntemi ile gönderi yapıyorsanız, firmanızdan düzenli olarak güncel durum talebinde bulunabilirsiniz.

6-) Yurt Dışına Gönderdiğiniz Ürünün Teslimatından Emin Olun

Yurt dışına kargo gönderimi yaparken, kargonuzun alıcıya teslim edildiğinden mutlaka emin olun. Takip sisteminden, alıcıdan ve taşıyıcı firmadan, yurt dışındaki alıcıya teslimatın gerçekleştiğine dair teyit alın.