Gümrük vergisi nedir? Yurtdışından eşya alanların sık sık gördüğü gümrük vergisi nedir? Derseniz bir eşyanın ülkemize girmesi ve çıkması noktasında Gümrük İdaresi tarafından tahakkuk edilen vergilere kısaca gümrük vergisi denilmektedir.
Vergilerin tahsil edilmesi noktasında da yetkili Gümrük İdaresidir. Bu yetki 4458 sayılı gümrük kanunda ki ilgi maddeler ile kuruma tanınmıştır. Vergi oranları yine kanunlarla belirlenmiştir. Buna kanun hükümlerine göre gelen veya giden ürünlere vergi kesilmektedir. Bazı ürünlerse gümrükten geçerken vergiden muaf tutulabilmektedir.
Sadece şirketler değil belirli fiyat aralıklarını geçen ürünleri getiren bireysel kişilerinde gümrük vergisi ödeme sorumluluğu bulunmaktadır. Cep telefonundan, baskül ve termometre gibi ufak ürünlere kadar birçok üründe gümrük vergisi bulabildiğinden özellikle büyük ürün transferlerinde mutlaka gümrük müşavirlerine danışmak elzemdir. Yurtdışına yönelik ticaret yapmayı istediğiniz zaman ekonomi express kargo en mantıklı seçenek olarak karşınıza çıkacaktır.
DSV Kargo hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Siz de firmamızla iletişime geçerek, avantajlı hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz!
Gümrük vergisi oranları oldukça ayrıntılı bir konudur. Gümrük vergisi ne kadar? derseniz en çok ithalat ve ihracat yaptığımız Avrupa ile aramızda ki vergilendirme işlemi şu şekildedir. Kabaca vergilendirme işleminde iki dilim olduğunu söyleyebiliriz. 1500 Euro’yu aşan ürünler için ayrı aşmayan ürünler için ayrı vergi kesilir.
1500 Euro’yu aşmayan ürünlerde Avrupa birliği üyeleri ülkelerden yüzde 18, olmayan ülkelerden yüzde 20 vergi kesilir. Kitap ve basılı ürünlerdense vergi alınmaz. Eğer ürünler 1500 Euro’yu geçerse bu durumda ek vergiler ödemek zorunda kalabilirsiniz. Gümrüğe tabi olan ürün gümrüğe takılabilir. Bu noktada ancak bizzat başvuru yapıp gerekli ödemeleri gerçekleştirerek ürününüzü alabilirsiniz.
DSV Express Kargo Hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Gümrük vergilerinin ödemeleri için günümüzde; Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası kullanılabilir. Gümrük vergisi nasıl ödenir bilemeyenler için ayrıca ismi geçen bu bankalar haricinde Gümrük idarelerinde ki saymanlık veznelerinde yer alan ortak POS cihazlarından bu bankaların mevcut hesaplarınızda ki parayla harcama yapmanızı sağlayan kartlarını kullanarak da ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Gümkart adı verilen Vakıfbank’ın sağladığı banka kartı ile de yine ortak POS cihazları üzerinden ödeme yapılabilir. İsmi geçen kamu bankaları 01.06.2020 tarihinden itibaren ödemeleri almakla yetkilendirilmiştir. İlerde değişiklikler olabileceğinden dolayı ödeme yapmadan önce mutlaka ödeme noktalarını kontrol etmenizi öneririz. Böylece zaman kaybından kurtulmuş olursunuz.
Ürünlerimiz ve fiyatlarımız hakkında detaylı bilgi almak ve özel indirimlerden faydalanmanız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Son dönemlerde oldukça artmış olsa da gümrük vergisi hesaplanma yöntemi ithalat yapılırken eşya gümrüğe girdiği dönemde hangi tarife geçerliyse bu tarifeye göre basit bir formül üzerinden hesaplanmaktadır. Bu formülü eşya bedeli + navlun + sigorta şeklinde tarif edebiliriz. Genelde gümrüğe giren ürün eğer ki belirli bir bedeli aşarsa bu noktada eşya ek vergilere tabi tutulabilir.
150 Euro’ya kadar basılı ürünlerden vergi alınmamaktadır. Gelen ürünlerin hangi ülkeden geldiğine göre de vergi oranları birbirinden farklı olmaktadır. Ürüne göre gümrük vergileri değiştiğinden dolayı vergilendirme konusunda net tarifelendirmelerden söz etmek zordur. Bazı durumlarda gümrükte ki eşyalar geri gönderilmekte ya da alıcılar konu hakkında bilgilendirilip ürün bekletilmektedir.
DSV ile Mikro İhracat hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Gümrük vergisinin farklı aralıklara girmesinin sebepleri birbirinden farklıdır. Gümrük vergisini etkileyen faktörler oldukça fazladır. Yolcuların eşyaları yanında getirmesi ya da express kargo ile gönderilip gönderilmediğine göre fiyatları değişmektedir. Yine devlet için alınan ürünlerde vergi alınmaması gibi durumlar söz konusu olmaktadır.
Ticari amaçla getirilen elektronik ürünler ile bireysel olarak getirilen ama ticarete tabi olabilecek ürünlerden de vergi alınabilmektedir. Yine gümrük vergilerine tabi olan bir diğer konuda ev eşyalarıdır. Genelde kişilerin yanlarında getirdikleri şahsi eşyalara vergi uygulanmasa da bazı eşyalar bu durumdan muaf tutulmaktadır. Zirai ürünlerin ve işleme ürünlerinin getirilmesinde de bazı vergi muafiyetleri olabilmektedir. Bazı tüketim maddelerinde ve kozmetik ürünlerinde de ek vergiler olabilmektedir.
DSV Kargo Fiyatları ve Hesaplama hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
GTIP kısaltmasının açılımı gümrük tarife istatistik pozisyonudur. GTIP nedir? GTIP sorgulama nasıl yapılır merak edeler için bu kod 12 haneden oluşmaktadır. Genelde uluslararası ticarete konu olan ürünlerin tanımı yapılırken bu kod kullanılmaktadır. Ayrıca gümrüğe gelen ürünün ne olduğu hakkında bilgi edinilmesi gerektiğinde bu kod kullanılarak bilgi edinmek mümkün olur. Kodlar armonize bir sistem üzerinden alınır. Quick Shipper ile iletişime geçtiğiniz anda bu tarz bilgilere pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.
İlk 6 hane bu sistem üzerinden belirlendiğinden ülkeler ilk hanelere müdahale edemez. Bu 6 haneden sonraki 2 hane bölge kodudur. En son iki hanede malın istatistik kodunu ifade eder. GTIP kodunu bulmak için TUİK sitesini kullanmak mümkündür. Ürünün ismini site üzerinde ki tanımlarda ara kısmına yazıp en güncel listeyi seçip arama yaparak güncel kodlara kolayca ulaşabilirsiniz. Quick Shipper yurtdışı kargo hizmetleri konusunda iddialı bir konumda yer almaktadır. Siz de ayrıcalıklı fırsatlarımızdan yararlanmayı isterseniz anında teklif al butonu üzerinden pratik bir şekilde teklif alabilirsiniz!
DSV Kargo Kilogram ve Hacim Hesaplama hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.