İTHALATTA GÜMRÜK VERGİSİ HESABI

Gümrük tarafınca alınan bir vergi çeşidi de “ithalat gümrük vergisi” olarak tahsil edilen vergidir. Bütün alınan vergilerde olduğu gibi ithalatta da alınan vergi meblağı ürünün cinsine ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. Birçok ticaretçi ve girişimci için oldukça önemli olan ithalat işlemlerinin en çok akılda soru yaratan kısmı, ithalat yolu ile ülkeye giriş yapan ürünleri için ne kadar vergi ödeyecekleri konusudur. Buna ek olarak, ithalat gümrük vergisi hesabının nasıl yapıldığı da girişimciler için ayrı bir soru işaretidir. Bu nedenle, sizler için bu yazımızda ithalatta gümrük vergisi hesabının nasıl yapıldığını ele alıyoruz.

 İthalatı gerçekleştirilen malzemede için alınacak vergi meblağı temelde GTİP numarası baz alınarak belirlenmektedir. Bu vergi, genel anlamda belirlenmiş olan “Gümrük Vergisi Matrahı” üzerinden hesaplanarak alınmaktadır. Gümrük vergisi matrahı; “CIF: Malzeme bedeli+sigorta bedeli+navlun” hesabı baz alınarak yaklaşık olarak hesaplanabilmektedir.

İTHALATTA YAKLAŞIK OLARAK GÜMRÜK VERGİSİ HESABI

İthalat işlemlerinde alınacak olan vergi yaklaşık olarak aşağıdaki örnek şeklinde hesaplanabilmektedir.

Örneğin, 6000 usd tutarında Çin’den gelen bir metal parçayı ithal edecekseniz öncelikle ürünün GTİP numarasından uygulanacak ithalat gümrük vergisi oranını bulmanız gerekmektedir. Bu oranı %10 olarak varsayacak olalım. Böylelikle elimizdeki verileri; mal bedeli: 6000 usd, Sigorta bedeli (%3): 180 usd, Navlun: 600 usd olarak baz alalım. 

Yukarıdaki değerlere göre öncelikle CIF bedelini belirleyelim:

CIF bedeli = mal bedeli (6000 usd) + Sigorta bedeli (180 usd) + Navlun (600 usd) = 6780 usd

CIF bedelini hesapladıktan sonra ise net gümrük vergisini belirlemek için;

CIF bedeli x GTIP numarası ile bulunan ithalat vergisinin yüzdesi (%10)

1 usd = 16 TL olarak kurdan baz alınarak hesaplanır ise;

6780 usd = 108.480TL

Gümrük vergisi %10 olduğuna göre;

108.480 x 0.10 = 10.848TL olarak yaklaşık ithalat gümrük vergisi olarak hesaplanabilmektedir.

Bu hesaba ilave olarak, ordino ve ardiye ücretleri giderleriniz arasında yer alabilmektedir. Ordino hakkında detaylı bilgi alabilmek için QuickShipper blog sayfamızdaki ilgili yazıları inceleyebilirsiniz. Ayrınca, QuickShipper ile Dünya’daki bütün ülkelerden ithalat yüklerinizi en uygun navlunlar ile express olarak kapınıza getirtebilirsiniz.