IOSS SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

IOSS sistemi, birçok işlemin kolaylaştırılması ile belli bir standart çerçevesinde oluşturulmuş, KDV çözümleri sunan, işletmeler ve müşteriler için oluşabilecek problemlere çözüm getiren bir sistemdir. Bu anlamda, IOSS sistemi işletmelere ve müşterilere farklı avantajlar sağlamaktadır.

IOSS’in Satıcılar İçin Sunduğu Avantajlar


1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle IOSS numarası olmayan satıcılar merkezi gümrük işlemleri sistemine dahil olma şansına sahip olamamaktadırlar ve tek bir noktadan gümrükleme imkanları mevcut değildir. Buna bağlı olarak, Satıcının, satış gerçekleştirdiği ülkeye doğrudan ulaşımı organize etmek durumda ve o ülkenin KDV oranlarını geçerli saymak durumundadır.


Sorunsuz bir teslimat ve satış sürecini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen IOSS sistemi, sayesinde artık daha az işlem gerçekleştirilmektedir. IOSS portalı üzerinden, KDV’nin beyannamesi, ödemesi ve tahsilatı gibi işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Avrupa Birliği’ne üye olan bir devletin IOSS satıcısı olarak tescil ettirilen işletmeler, bütün AB ülkeleri ile problem yaşamadan ticari faaliyetlerini yapabilmektedirler. Buna ek olarak ise, kayıtlı olunan ülkede, KDV iadesi ve ödemesi gerçekleştirilebilmektedir.


IOSS’in satıcılar için sunduğu bir diğer avantaj ise gümrük işlemlerinin çok daha hızlı gerçekleştirilmesidir. “IOSS satıcısı” adı altında kayıtlı olan satıcıların AB ülkelerine ürün ihraç ettikleri durumlarda gümrük işlemleri, sadece IOSS numarası kontrol edilerek hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Kayıt dışı olan yani IOSS kayıtsız olan eşyaların gümrük işlemlerine ise, KDV tahsilatlarının gerçekleştirilmesinin ardından sonra onay verilmektedir.



IOSS’in Müşteriler İçin Sunduğu Avantajlar

 

IOSS’in Müşteriler için sunduğu en önemli avantajlardan biri gümrük ücreti ve ek vergi ödenmemesi durumudur. Önceden bilgi verilmeden yansıtılan gümrük ücretleri ve ek vergiler müşteriler tarafından karşılanmak istenmeyecektir. Bu anlamda, satın alma işlemi esnasında KDV dahil fiyatlı satış gerçekleştirmek müşteriler için daha güvenli bir alışveriş olacaktır ve müşteriler için beklenmeyen bir ek ödeme oluşması sistem sayesinde söz konusu olmayacaktır. Buna ek olarak, küresel online pazar yerleri üzerinden satışı gerçekleştirilen ve AB ülkesindeki vergi oranları temel alınarak hesaplanmış fiyatların sunulması tavsiye edilmektedir. Eğer bu şekilde fiyatlandırma gerçekleştirilmez ise, eşya ülke gümrüğüne geldiğinde, alıcı aranarak, oluşan KDV ve gümrük masraflarına istinaden onay almak durumunda kalınabilmektedir veya kapıya teslim esnasında ürün için oluşan vergiler talep edilebilmektedir. Bu tarz sürpriz durumlar müşteriler nezdinde olumsuz bir durum olarak değerlendirilebildiğinden, müşteri ürünü teslim almayı kabul etmeyebilmektedir.


IOSS tescilli satışlar müşter için oldukça sorunsuz gerçekleşmektedir. Bir AB ülkesine satışı gerçekleştirilen ürün gümrüğe geldiğinde, satış IOSS tescilli olduğundan KDV veya gümrük ücretleri gibi masrafların ödeme işlemlerinde herhangi bir sisteme ya da platforma girmesine gerek kalmayacaktır. 

IOSS’a kayıtlı olan satıcılar, gümrük işlemlerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebildiklerinden teslimat da oldukça hızlı bir şekilde olacaktır. IOSS dışı olan ürünler ise gümrük prosedürlerine tabi olacağından ve bu nedenle de zaman kaybedileceğinden teslimat da uzun sürede gerçekleştirilecektir. 

 

Gümrük kıymeti ile ilgili sorularınızın cevabını bulabileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.