ETSY’NİN IOSS NUMARASI UYGULAMASI

Avrupa Birliği’nin yeni KDV sistemi ve IOSS düzenlemelerinin ardından büyük e-ticaret platformlarından biri olan ETSY’nin de IOSS numarasını, ETSY platform satıcıları ile paylaşıp paylaşmayacağı oldukça fazla merak uyandıran konulardan biriydi. Bu merak konusunu fazla geciktirmeden ETSY, güncel şartlarda nasıl bir politika ile yola devam edeceğini satıcıları ile paylaştı ve ETSY, malzeme bedeli 150 Euro’nun altında kalan ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderimi gerçekleştirilecek olan satışı yapılmış gönderiler için ithalat KDV’si tahsil edeceğini açıkladı. Bu belirtilen KDV’lerin ETSY tarafınca otomatik olarak çekileceğini ve sizin adınıza lokal vergi makamlarına iletileceğini aktarmıştır.

Yapılan bu değişikliklerin ardından, ETSY satıcı ve kullanıcıları için IOSS düzenlemelerine ayak uydurmaları gereken bir süreç başlamıştır. Buna bağlı olarak, sizler için bazı önerilerimiz mevcuttur. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek, bu adımları takip etmenizi öneririz:

  • Öncelikle, farklı malzeme türlerine istinaden, Avrupa Birliği’ne üye ülkeleri uyguladığı KDV oranları hakkında mutlaka bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.
  • Satışı gerçekleşen ürünlerinizin satış fiyatlarına KDV kalemi de ekleneceğinden alıcılarınızın ödeyecekleri fiyatlar da otomatik olarak artacağından, fiyatlandırma politikanızı ve iş planınızı yeniden gözden geçirmek oldukça önemli olacaktır. Buna bağlı olarak, gerekli ayarlamaları yapmanızı önermekteyiz.
  • ETSY tarafınca platform satıcılarına iletilen IOSS numarasına, ETSY’nin platformunun “siparişler ve kargo mağaza yöneticisi” bölümünden erişim sağlayabilmektesiniz. Bu kısımdan eriştiğiniz IOSS numarasını doğrudan taşıyıcı firmanıza iletmeniz ve buna ek olarak başka herhangi bir amaç için kullanmamanız gerekmektedir. Bunun haricinde, edinmiş olduğunuz IOSS numarasını hiçbir şekilde gönderi paketinizin üzerine yazmamanız gerekmektedir.
  • Belirtilen dikkat etmeniz gereken unsurların haricinde belki de en çok göz önünde bulundurmanız gereken konu ise proforma faturanız üzerinde mutlaka IOSS numarasının belirtilmiş olması gerekliliğidir. Şayet, proforma faturanız üzerinde, ETSY’nin platformu üzerinden edinmiş olduğunuz IOSS numarası belirtilmez ise alıcınıza mükerrer olacak şekilde vergilendirme çıkabilir ve bu doğrultuda alıcınıza iki sefer KDV çıkarılabilir.

IOSS konusu hakkında daha fazla bilgiyi QuickShipper blog sayfamızdan ilgili yazılar aracılığı ile edinebilir veya bu hususta QuickShipper’ın uzman kadrosundan bize ulaşarak destek talebinde bulunabilirsiniz.