E-İHRACAT TAVSİYELERİ: PAZAR YERİNDE KAYNAK İHTİYACI BELİRLEME VE PAYDAŞ İNCELEMESİ

Satış Yapmak İstediğiniz E-Ticaret Platformunda Faaliyet Gösterebilmek İçin Gerekli Kaynak İhtiyaçlarınızı Nasıl Belirlemelisiniz?

Ticari bir eylem gerçekleştirirken organizasyonun nasıl yapıldığı ve organizasyonun temelini oluşturan kaynakların doğru tespitinin ardından onların ne kadar temin edilebileceği oldukça önemlidir. İyi planlanmış ve hayata geçirilmiş bir kaynak yönetimi, bulunduğunuz ticari faaliyette optimum kazanca oldukça hızlı ve daha risksiz bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır. Buna bağlı olarak, e-ihracat yapmak isteyen girişimcilerin, pazar yeri araştırmalarında kaynak ihtiyaçlarını belirlemeleri ve bu doğrultuda sitenin sunduğu olanakları tartmaları oldukça önem arz etmektedir. Aşağıda belirtmiş olduğumuz maddelere verdiğiniz yanıtlar kaynak ihtiyaçlarınızı tespit etmenizde, doğru bir yol haritası çizmenizde ve avantaj yakalamanızda size rehberlik edecektir.

  • Platformu tek başınıza etkin bir şekilde kullanabiliyor musunuz? Sürecin altından kalkmak için sadece siz yeterli değil iseniz, etkin platform kullanımı için hangi tanımlarda kaç kişiye ihtiyaç duyuyorsunuz?
  • Platform satıcılardan neler bekliyor?
  • Platformun satıcılara yüklediği misyonlar arasında müşteri hizmetleri var ise bunun ayrıntıları nelerdir?
  • Platformun depo, ödeme servisleri, ve fulfillment vb. gibi süreci oldukça kolaylaştıran önemli hizmetleri mevcut mu?

Faaliyet Göstermek İstediğiniz E-İhracat Sitesine Özel İş Modelinizdeki Paydaşlarınızı İncelediniz mi?

E-ticaret yapmaya yavaş yavaş yaklaşırken atlanmaması gereken bir diğer konu ise paydaş araştırmasıdır. Üretici firmalardan beklentiler, e-ihracat platformunun zorunlu olarak organizasyonlarınıza dahil ettiği paydaşlar mutlaka değerlendirilmelidir. Pazar yerinde faaliyet göstermeye adım atmadan önce, aşağıdaki şartlara mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Öncelikle, iş modelinizde yer alan paydaşların platformun ihtiyaçlarını karşılamaya uygun olması gerekmektedir. Örneğin, üretici firmanızın taleplerinizi mutlaka karşılayabiliyor olması gerekmekte ve buna ek olarak, üretici hedeflediğiniz pazarda ürünlerin satışını gerçekleştirmenizi onaylamalıdır. Paydaşlarınız arasında hedeflediğiniz operasyona engel teşkil edenleri tespit etmek çok önemlidir.
  • E-ticaret platformundan destek alamadığınız depolama, kargo gönderme ya da iade işlemleri gibi şartlarda durumu yönetecek bir organizasyonunuzun olması gerekmektedir.
  • Platformun operasyonunuza zorunlu olarak dahil ettiği paydaşlar var ise, organizasyonun planlanması ve bu zorunluluğun size avantaj mı dezavantaj mı sağladığının belirlenmesi gerekmektedir.