AMAZON FBA KULLANIMIDA 2. ADIM: GÖNDERİM ŞEKLİ VE PAKETLEME

Amazon FBA hizmeti, satıcıları için büyük fırsatlar sunmaktadır. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi, kullanıcıların Amazon’un FBA hizmetlerinden faydalanabilmesi için takip etmesi ve yerine getirmesi gereken belli adımlar vardır. Bu yazımızda, e-ticaretçilerimiz ve Amazon FBA’yı kullanmak isteyen takipçilerimiz için, Amazon FBA’nın kullanım adımlarından ikinci adım olan “Amazon’da gönderim şekli belirleme ve paketleme” işlemlerini ele alacağız.

AMAZON HESABINDAN GÖNDERİM ŞEKLİNİ BELİRLEME

Amazon’da satış yapmak için bütün e-ticaret platformlarında olduğu gibi, öncelikle ürünlerinizi yükleyerek listelemeniz gerekmektedir. Amazon’da listeleme işlemini gerçekleştirdiyseniz, listelenmiş ürünlerinizin gönderim yöntemini FBA seçeneğini işaretleyerek seçmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra, şayet Amazon’un FBA sistemini kullanmadan ürünlerinizin gönderim işlemini kendiniz gerçekleştirmek istiyorsanız FBM seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

AMAZON FBA KULLANIMINDA GÖNDERİ PAKETLEME

Amazon FBA sistemi dahilinde ürünlerinizin gönderiminin gerçekleşmesini istiyorsanız, Amazon’un belirlemiş olduğu paketleme kurallarına uygun olarak satışa sunduğunuz ürünlerinizi, gönderim yapmak üzere hazırlamanız, daha sonra ise FBA depolarına gönderimini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için, Amazon’un satıcı platformunda “Manage Inventory” sayfasını ziyaret etmeniz gerekmektedir.

Bu kısma geldiğinizde, göndermeyi planladığınız ürünlere istinaden, sizden karşınıza çıkacak olan şu soruları yanıtlamanız ve talep edilen doğrultuda yapılması gerekenleri yerine getirmeniz gerekmektedir:

  • Ürün sayısı /kaç adet ürün gönderimi gerçekleştireceksiniz?
  • Gönderilecek ürünlerinizin toplam koli sayısı/ebatları/ağırlıkları nelerdir?
  • Kolinin içinde olan ürünler paketli ve hazır mı?

Şayet ürünleriniz paketlenmemiş ise, Amazon satıcılarından ürünlerini paketleyerek göndermelerini talep etmektedir. Ek olarak, Amazon’un talep ettiği bu paketleme alıcılara yapılacak gönderiler için istenmemektedir. Çünkü, Amazon FBA sisteminde, alıcılara gidecek paketler, Amazon tarafından hazırlanmaktadır. Burada bahsedilen paketleme yöntemi, depo alanına aktarılma aşamasında ürünlerinizin zarar görmesini engellemek içindir. Buna ek olarak, ürünleriniz, Amazon depolarının raflarında saklanırken belirlenmiş olan standartlarda depolandığından, paketlemeleri de belli standartlarda istemektedirler.

ÜRÜN BARKOD NUMARASI

Amazon FBA sisteminde, depoya göndereceğiniz her ürünün paketinin üzerinde, belirli barkodların yapıştırılması talep edilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek istemezseniz, Amazon, 0,6TL/paket fiyatlandırması karşılığında, paketlerinizi barkodlama işlemini sizin yerinize gerçekleştirmektedir.

MÜŞTERİ ADRESİNİN SİSTEME GİRİLMESİ

Ürünleriniz Amazon deposuna gönderilmeden önce kontrol etmeniz gereken son aşama ise sistemde müşteri adreslerinin yazılı olup olmadığıdır. Amazon sizden, ürünlerinize ait çıkış noktalarının adreslerinin sistemde yazılı olmasını talep etmektedir.