A’DAN Z’YE E-TİCARET SİTELERİ DİZİNİ: ETSY'İN HİZMETLERİ VE ETSY'DE E-TİCARET

Etsy; son zamanlarda e-ihracat için en uygun site olarak görülmeye başlanmış olan ve özellikle sanat eserleri, el sanatları ve el emeği ürünlerinin satışını gerçekleştirmeyi hedefleyen e-ticaretçilerin uğrak noktası haline gelmiş olan küresel bir çevrimiçi pazar yeridir. A’dan Z’ye e-ticaret sitelerini ele aldığımız dizinimizin bu kısmında sizlere “Etsy’nin pazar yeri modeli nasıl işler?” , “Etsy’de satışlar ne şekilde yapılır?” , “Etsy’nin pazar yerleri” , “Etsy’nin ürün grupları” , “Etsy’in fiyatlandırma modeli”, “Estsy’nin pazar yeri hizmetleri” ,”Etsy’nin maliyet modeli” ve “Etsy’nin satıcıya yönelik hizmetleri” gibi soruların ve konuların açıklamalarını paylaşacağız. 

Etsy’de Pazar Yeri Modeli

Etsy’de her ne kadar, el emeği ürünlere, sanat eserlerine ve el sanatları ürünleri öncelikli olarak satışa sunuluyor olsa da bu ürünlerin yanı sıra, teknoloji ürünleri, hediyelik eşya ve aksesuar kategorilerinde satışlar da platformda sıklıkla gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak, indirilebilir öğelerin (örn. Baskıya uygun ya da yazdırılabilir ürünler) satışını gerçekleştiriyorsanız, Etsy kendi platformunda bu ögelere ait dosyaları saklamanıza (yüklemenize) izin vermektedir, buna bağlı olarak, müşteriler dosyaları satın aldıktan hemen sonra Etsy kullanıcı hesapları üzerinden indirebilmektedirler. Bunun yanı sıra Etsy, bütün satıcılarının tüm e-ticaret özelliklerinin yer aldığı, tamamen özelleştirilmiş bir çevrimiçi "mağaza" kurmasına olanak tanımaktadır.

Etsy’de Pazar Yeri 

Etsy, ürünlerin satışının ülke bazında en fazla; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Almanya, Avustralya ve Fransa pazarlarında gerçekleştirildiği küresel bir pazar yeridir. Etsy’nin Dünya çapında aylık olarak baz alındığında 56 milyonu aşkın kullanıcısı vardır.

Etsy’nin Ürün Grupları

Etsy’nin en başarılı olduğu ürün grupları; Düğün eşyaları, takı, el yapımı ve el işi ürünler, aksesuar, giyim, parti malzemeleri, ev ürünleri, yaşam ürünleri, sanat ürünlerine ait kategorilerdeki ürün kümeleridir. Buna ek olarak, Etsy’de hem sıfır (kullanılmamış) ürünler satılabildiği gibi, hem de ikinci el (kullanılmış) ürünler de satılabilmektedir.

Etsy’nin Fiyatlandırma Modeli

Etsy’nin esas fiyatlandırma modeli açık artırma yöntemine dayalıdır. Ancak, açık artırmanın haricinde de sabit fiyatlı seçenek altında ürün satışı sıklıkla gerçekleştirilmektedir.

Etsy’nin Pazar Yeri Hizmetleri


Etsy, kullanıcılarına depolama hizmeti ve nakliye hizmeti vermemektedir. 

Etsy’nin Maliyet Modeli

Etsy, satıcılarından belli kalem altında ücret talep etmektedir. Bunlar; Listeleme ücreti, satış gerçekleşmesi durumunda işlem ücreti, ödeme işlemi ücreti, reklam ücreti ve hizmet ücretleri olarak tahsil edilmektedir.

Etsy’de Satıcıya Yönelik Hizmetler

Etsy’de, eBay’de de olduğu gibi satıcıya yönelik olarak sunulan ve avantaj sağlayan hizmetlerden bahsetmemiz pek mümkün olmayacaktır. Etsy, üzerinden satış gerçekleştiren satıcılar kendi işlerini self servis olarak yapmak durumundadırlar.