A’DAN Z’YE E-TİCARET SİTELERİ DİZİNİ: EBAY'İN HİZMETLERİ VE EBAY'DE E-TİCARET

eBay Inc., Amerika Birleşik Devletleri merkezli, kendi pazar yeri vasıtasıyla, tüketicilerden tüketicilere ve işletmelerden tüketicilere satış gerçekleştirmeyi kolay bir hale getiren bir e-ticaret işletmesidir. Bu yazımızda sizler ile “eBay’in pazar yeri modeli nasıl işler?” , “eBay’de satışlar ne şekilde yapılır?” , “eBay’in pazar yerleri” , “eBay’in ürün grupları” , “eBay’in fiyatlandırma modeli”, “eBay’in Pazar Yeri Hizmetleri” ,”eBay’in Maliyet Modeli” ve “eBay’in satıcıya yönelik hizmetleri” gibi soru ve konuların açıklamalarını paylaşacağız. 

eBay’in Pazar Yeri Modeli

Online müzayede ve alışveriş mantığıyla çalışan eBay 30’dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. eBay, açık artırma modelini de kapsadığından, ayrıca alıcıların ve satıcıların küresel olarak çeşitli malzeme ve hizmetleri satın almasını ya da satışını gerçekleştirmesine aracı olması nedeniyle oldukça büyük bir hacme sahip, popüler bir sitedir. eBay’in platform kullanımı alıcılar için ücrete tabi olmamakla beraber, satıcıların bir ücret ödemeleri karşılığında gerçekleştirilmektedir.

eBay’de Pazar Yeri 

Skype ve Paypal’ın da sahibi olan eBay, Türkiye ve Kore haricinde yer aldığı bütün pazarlarda “eBay” adı ile faaliyet göstererek sonuna o ülkenin uzantısını almaktadır (örn:ebay.de Almanya için kullanılmaktadır). Bu ülkeleri sıralayacak olur isek; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada (İngilizce ve Fransızca hizmet vermektedir.), Avustralya (aynı zamanda Yeni Zelanda’da için de ev sahipliği yapmaktadır), Belçika (Fransızca ve Hollandaca hizmet vermektedir.), Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İsviçre, İspanya, Hindistan, Hong Kong, Malezya, İrlanda, Filipinleri Rusya, Polonya, Singapur ve İsveç. Bu ülkeler dahil olmak ile beraber, “Küresel Gönderi Programı” vasıtasıyla toplamda 105 ülkeye satış gerçekleştirilebilmektedir. Buna ek olarak, eBay’in Dünya genelinde aylık olarak 110 milyonu aşkın kullanıcısı bulunmaktadır.

eBay’in Ürün Grupları

eBay’in ürün grupları ülkeden ülkeye değişiklik göstermek ile beraber, en etkin olan kategorilerini; moda, film, kitap, motor, müzik, elektronik, ev, koleksiyon, sanat, bahçe, oyuncak, spor, hobi, endüstri ve iş, güzellik ve sağlık olarak sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra, eBay’de yeni ürünler satılabildiği gibi, ikinci el (kullanılmış) ürünler de satılabilmektedir.

eBay’in Fiyatlandırma Modeli

eBay’in esas fiyatlandırma modeli açık artırma yöntemine dayalıdır. Fakat, buna ek olarak sabit fiyatlı seçenek altında da ürün satışı gerçekleştirilebilmektedir.

eBay’in Pazar Yeri Hizmetleri

eBay, kullanıcılarına depolama hizmeti vermemektedir. Ancak, global nakliye alanında sunduğu yardımları mevcuttur.

eBay’in Maliyet Modeli

eBay, satıcılarından belli kalemlere istinaden ücret talep etmektedir. Bunlar; Listeleme ücreti, hizmet ücretleri, satışa ait nihai değer ücreti ve reklam ücreti olarak tahsil edilmektedir.

eBay’de Satıcıya Yönelik Hizmetler

eBay’de satıcıya yönelik olarak sunulan ve avantaj sağlayan hizmetlerden bahsetmemiz pek mümkün değildir. eBay aracılığı ile satış gerçekleştiren satıcılar kendi işlerini kendileri yapmak durumundadırlar.