Dijitalleşmenin yadsınamaz bir biçimde en çok etkilediği kavramlardan biri de e-ticaret platformları ile değişen geleneksel ticaret algısıdır. Dünya üzerinde hızla gelişen online ticaret, taşımacılığın da yeni düzene entegre olması ile aslında“ sınır ötesi e-ticaret“ olarak adlandırılan anlayışın yerini “sınırsızlaşma“ algısının hızla almaya başladığını görebiliriz. Ticaretteki bu yeni dünya düzeninde, e-ihracat ya da e-ticaret diye adlandırabileceğimiz ticaret modellerini gerçekleştirirken ekspres hava yolu taşımacılığı oldukça ön plana çıkmaktadır. Teknolojinin her gün adeta yeni bir devrim ile önümüze çıktığı şu günlerde, seçeneklerin çok fazla ve hayat akışının çok hızlı olması nedeni ile tüketici açısından da beklemek ya da sabretmek oldukça zorlaşmıştır. Aygıt kullanımından tutun, herhangi bir alanda tüketimin bu denli çabucak gerçekleştiği düzende, kargoların hızlıca tüketiciye ulaştırılması konusunda ekspres hava yolu servisi de oldukça avantajlı bir model olarak yerini almıştır. Yurt içinde bir gönderi, ülkenin batısından doğusuna 3 günde ulaştırılırken, artık Türkiye’den Avrupa’ya satışı gerçekleşen bir gönderinin varışı saatler içerisinde gerçekleşebilmektedir. Bu çerçevede; “e-ihracat nedir? “,“ e-ihracat nasıl yapılır?“ gibi soruların yanıtlarını bu yazımız aracılığı ile yanıtlamaya çalışacağız.
E-İhracat Nedir?
E-ihracat ya da uluslararası e-ticaret, online platformlar aracılığı ile yurt dışından alınan siparişleri, mikro ihracat kuralları kapsamında, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) aracılığı ile müşteriye ulaştırmaktır. Uluslararası e-ticareti bir başka biçimde tanımlayacak olursak; sınır ötesi online pazar yerlerinde ya da doğrudan e-ticaret ile, bir işletme ile bir tüketici (B2C), iki işletme (B2B) veya iki özel kişi (C2C) arasında gerçekleşen ticarettir. Uluslararası taşımacılık sektörünün gelişmesinde ve özellikle ekspres hava yolu ve ekspres kara yolu gibi özel servislerin ön plana çıkmasında büyük rol oynayan e-ticaretin tüketiciyle buluştuğu noktada, yani ürün ya da hizmetin satışı gerçekleştiğinde devreye taşıyıcı firmalar girmektedir. Bu anlamda, e-ihracat uzmanı QuickShipper sınırları ortadan kaldırarak ve e-ihracat vasıtası ile ürün satışı gerçekleştiren ticaretçilerin sipariş taşımacılığını üstlenerek, tüm dünyaya en hızlı ve en güvenilir şekilde, en uygun navlunlarla ürün teslimatını sağlamaktadır.
E-İhracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat, online satış platformları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Amazon, ETSY, eBay, wooCommerce, Shopify gibi e-ticaret sitelerinde ürün listeledikten sonra, hedef pazardaki tüketicilere ürünlerin satılması için dijital pazarlama yöntemleri kullanılabilir. Bir sonraki aşama ise, QuickShipper gibi alanında uzman e-ticaret taşımacılığı yapan bir taşıyıcı firma ile anlaşmak olacaktır. QuickShipper, satışı yapılan ürünü, mikro ihracat kuralları çerçevesinde ETGB ile yurt dışındaki tüketiciye teslim eder.
E-ihracat yapmaya hemen başlamak için giriş yapınız.