1. GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?
Gümrük vergisi nedir? Yurt dışından eşya alanların sık sık karşılaştığı gümrük vergisi nedir? sorularının yanıtı, bir eşyanın ülkemize girmesi ve çıkması noktasında Gümrük İdaresi tarafından tahakkuk edilen vergilere kısaca gümrük vergisi olarak adlandırılmaktadır şeklinde olacaktır.
Vergilerin tahsil edilmesi noktasında da yetkili Gümrük İdaresidir. Bu yetki, 4458 sayılı gümrük kanundaki ilgi maddeler ile kuruma tanınmıştır. Vergi oranları yine kanunlarla belirlenmiştir. Buna bağlı olarak, kanun hükümlerine göre gelen veya giden ürünlere vergi kesilmektedir. Bazı ürünler ise gümrükten geçerken vergiden muaf tutulabilmektedir.
Firmaların yanı sıra, yurt dışından alışveriş yapan ya da ürün getirten kişilerin de gümrük vergisi ödeme sorumluluğu bulunmaktadır. Küçükten büyüğe tüm ürünlere gümrük vergisi oluşabildiğinden, özellikle büyük ürün transferlerinde mutlaka bir gümrük müşavirine danışmak gerekmektedir. en mantıklı seçenek olarak karşınıza çıkacaktır.
Ekonomik express kargo servislerimiz hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
1.1. Gümrük Vergisi Ne Kadar?
Gümrük vergisi oranları oldukça ayrıntılı bir konudur. Gümrük vergisi ne kadar? sorusunu kabaca şu şekilde özetleyebiliriz:
Vergilendirme işleminde iki dilim olduğunu söyleyebiliriz. 1500 Euro’yu aşan ürünler için ayrı aşmayan ürünler için ayrı vergi kesilir.
1500 Euro’yu aşmayan ürünlerde, Avrupa birliği üyeleri ülkelerden gelen ürünler için yüzde 30, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise yüzde 60 vergi kesilir. Eğer ürünler 1500 Euro’yu geçerse bu durumda ek vergiler ödemek zorunda kalabilirsiniz. Gümrüğe tabi olan ürün gümrüğe takılabilir. Bu noktada ancak bizzat başvuru yapıp gerekli ödemeleri gerçekleştirerek ürününüzü alabilirsiniz.
Gümrük ve ithalat hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
1.2. Gümrük Vergisi Nasıl Ödenir?
Gümrük vergilerinin ödemeleri için günümüzde; Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası kullanılabilir. Ayrıca ismi geçen bu bankalar haricinde gümrük idarelerindeki saymanlık veznelerinde yer alan ortak POS cihazlarından da ödemeler gerçekleştirilebilmektedir.
Gümkart adı verilen Vakıfbank’ın sağladığı banka kartı ile de yine ortak POS cihazları üzerinden ödeme yapılabilir. İsmi geçen kamu bankaları 01.06.2020 tarihinden itibaren ödemeleri almakla yetkilendirilmiştir. İleride değişiklikler olabileceğinden dolayı ödeme yapmadan önce mutlaka ödeme noktalarını kontrol etmenizi öneririz. Böylece zaman kaybından kurtulmuş olursunuz.
Fiyatlarımız hakkında detaylı bilgi almak ve özel indirimlerden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
1.3. Gümrük Vergisi Hesaplama Yöntemi
Son dönemlerde oldukça artmış olsa da gümrük vergisi hesaplanma yöntemi ithalat yapılırken eşya gümrüğe girdiği dönemde hangi tarife geçerliyse bu tarifeye göre basit bir formül üzerinden hesaplanmaktadır. Bu formülü eşya bedeli + navlun + sigorta şeklinde tarif edebiliriz. Genelde gümrüğe giren ürün eğer ki belirli bir bedeli aşarsa bu noktada eşya ek vergilere tabi tutulabilir.
30 Euro’ya kadar basılı ürünlerden vergi alınmamaktadır. Gelen ürünlerin hangi ülkeden geldiğine göre de vergi oranları birbirinden farklı olmaktadır. Ürüne göre gümrük vergileri değiştiğinden dolayı vergilendirme konusunda net tarifelendirmelerden söz etmek zordur. Bazı durumlarda gümrükteki eşyalar geri gönderilmekte, imha edilmekte ya da alıcılar konu hakkında bilgilendirilip ürün bekletilmektedir. Ürün bekletildiğinde ağır ardiye masrafları ortaya çıkmaktadır ve bu durum maddi olarak büyük bir risk taşımaktadır.
Gümrük vergisi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
1.4. Gümrük Vergisini Etkileyen Faktörler
Gümrük vergisinin belli aralıklara değerlendirilmesinin farklı nedenleri mevcuttur. Gümrük vergisini etkileyen faktörler oldukça fazladır. Yolcuların eşyaları yanında getirmesi ya da express kargo ile gönderilip gönderilmediğine göre fiyatları değişmektedir. Yine devlet için alınan ürünlerde vergi alınmaması gibi durumlar söz konusu olmaktadır.
Ticari amaçla getirilen elektronik ürünler ile bireysel olarak getirilen ama ticarete tabi olabilecek ürünlerden de vergi alınabilmektedir. Yine gümrük vergilerine tabi olan bir diğer konuda ev eşyalarıdır. Genelde kişilerin yanlarında getirdikleri şahsi eşyalara vergi uygulanmasa da bazı eşyalar bu durumdan muaf tutulmaktadır. Zirai ürünlerin ve işleme ürünlerinin getirilmesinde de bazı vergi muafiyetleri olabilmektedir. Bazı tüketim maddelerinde ve kozmetik ürünlerinde de ek vergiler olabilmektedir.
Kargo Fiyatları ve Hesaplama hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
1.5. GTIP Nedir? GTIP Sorgulama
GTIP kısaltmasının açılımı gümrük tarife istatistik pozisyonudur. GTIP nedir? GTIP sorgulama nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak edeler için bu kod 12 haneden oluşmaktadır ve uluslararası ticarete konu olan ürünlerin tanımı yapılırken bu kod kullanılmaktadır. Ayrıca gümrüğe gelen ürünün ne olduğu hakkında bilgi edinilmesi gerektiğinde bu kod kullanılarak bilgi sahibi olmak mümkün olmaktadır. Kodlar armonize bir sistem üzerinden alınır.
İlk 6 hane bu sistem üzerinden belirlendiğinden ülkeler ilk hanelere müdahale edemez. Bu 6 haneden sonraki 2 hane bölge kodudur. En son iki hane de malın istatistik kodunu ifade eder. GTIP kodunu bulmak için TUİK sitesini kullanmak mümkündür. Ürünün ismini site üzerinde ki tanımlarda ara kısmına yazıp en güncel listeyi seçip arama yaparak güncel kodlara kolayca ulaşabilirsiniz.
GTIP ve gümrük vergisi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.