DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI VE ÜRÜN GÖNDERİMİ
17 Temmuz 2024 Çarşamba

DENİZ YOLU TAŞIMACILIĞI VE ÜRÜN GÖNDERİMİ

Deniz yolu taşımacılığı, özellikle büyük hacimli yüklerin, ihracat ve ithalatında sağlamış olduğu ekonomik navlunlarla tercih edilen bir taşıma yöntemidir. Deniz yolu taşımacılığı, yüklerin transferinin rotası çizilmiş olan deniz yolları üzerinden belirli limanlardan limanlara, yine belirli zamanlarda ulaştırılması anlamına gelmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 4600 liman bulunurken, bu limanların arasından 100’ü küresel anlamda oldukça önemlidir. Diğer taşıma modlarında olduğu gibi, deniz yolu taşımacılığı da belli kurallara tabidir. Bu yazımızda sizlere, genel hatlarıyla deniz yolu taşımacılığından ve yük gönderiminden bahsedeceğiz.

Deniz Yolu Taşımacılığının Avantajları ve Dezavantajları

Deniz yolu taşımacılığının en önemli avantajı büyük yükler için en uygun navlunları alabilmeniz olacaktır. Ayrıca tarihsel sürece bakıldığında kullanılan en eski yöntemlerdendir. Dayanıklı ekipmanlarla, oldukça büyük tonajlı taşımalar kıtalar arasında gerçekleştirilebilir. Bunun aksine, malzemenizin hedefe ulaşmasının uzun sürmesi ise dezavantajıdır. Ayrıca, açık denizlerde sefer yapıldığından gemiler hava muhalefetlerinden fazlaca etkilenebilmektedirler. Bu nedenle planlanan varışlarda aksamalar görülebilmektedir. Ayrıca, nispeten küçük kargolarınızın kaybolması ve hasar görmesi olasıdır. Daha çok, büyük ve tonajlı kargoların konteynerlar ile taşınması açısından uygundur.

Deniz Yolunda Taşımacılık Yöntemleri

Deniz yolu taşımacılığında birçok malzeme taşınabilir ve farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Yine farklı modlarda da olduğu gibi direkt veya aktarmalı olacak şekilde seferler yapılabilmektedir. Fakat temelde “Tramp Taşımacılık” ve “Liner Taşımacılık” olarak iki başlık altında tanımlayabiliriz. Tramp taşımacılık; Ham petrol, kereste, maden vb. yüklerin gemiye komple ya da büyük bir kısmına, bir kerede yüklenerek belirlenmiş bir zamana ya da tarihe tabi olunmadan gerçekleştirilen deniz yolu taşımacılık yöntemidir. Liner taşımacılık ise; Tramp taşımacılığın aksine, geminin planlı bir şekilde, planlanan limandan belirlenen tarihte yükleme işlemlerinin ardından kalkışının gerçekleştirildiği taşıma yöntemidir. Burada önemli olan verilen hizmettir.

Deniz Yolu Taşımacılığında Hazırlanması Gereken Belgeler

Diğer taşıma modlarında olduğu gibi deniz yolu taşımacılığında da düzenlemelere tabi olarak belge hazırlamak gerekir. Bu belgeleri sıralayacak olursak;

  • Bill of Landing yani deniz yolu Konşimentosu Kısaltması B/L şeklinde ifade edilir.
  • A.TR
  • Eur Dolaşım Sertifikası
  • Gümrük Beyannamesi
  • Menşei Şahadetnamesi
  • İhracat işlemlerinde Konsolosluk Faturası 
  • İhracat işlemlerinde proforma
  • Ticari Fatura
  • İthalat işlemlerinde izin belgeleri

Deniz yolu taşımacılığı hakkında bilgi almak ve alternatif taşımacılık yöntemlerimiz için bize ulaşın!

Yorumunuzu bırakın