%50 KAZANÇ İSTİSNASI NEDİR VE HANGİ GÖNDERİLERİ KAPSAR?
18 Temmuz 2024 Perşembe

%50 KAZANÇ İSTİSNASI NEDİR VE HANGİ GÖNDERİLERİ KAPSAR?

Gündeme gelen yeni gelişmeler sayesinde, devlet mekanizmaları tarafından uygulamaya geçen destekler sayesinde her geçen gün dijital platformlarda ürün ve hizmet pazarlamak daha da kolay bir hale gelmektedir. Bu anlamda e-ihracat alanında da bir iş kolu oluşturmak ve bu yolla ticaret yapmak gün be gün daha elverişli bir hal almaktadır. Özellikle herhangi bir firmada halihazırda istihdam edilememiş kadınların el emeği ürünlerini pazarlamasında ve genç girişimcilerin hayallerini gerçekleştirmesinin kolaylaşmasında, kişiler için ticari faaliyetlerin bu denli ulaşılabilir olmasının da yadsınamaz etkisinin yanı sıra, devlet destekleri ve vergi muafiyetlerinin, özellikle ticari faaliyete yeni başlayacak girişimcilere destek açısından büyük bir rolü vardır. Buna ek olarak, doğru destekler ve yönlendirmeler aracılığı ile gerçekleştirilen bu ticari faaliyetler, kişilerin sağladığı kazançlarla doğru orantılı olarak, gayri safi milli hasılanın artmasında önemli bir faktör haline gelerek ulusal anlamda da oldukça fayda sağlayacaktır. Bu yeni gelişmelerle, devlet tarafından uygulanan desteklerle dijital alanda ürün ve hizmet pazarlamak daha kolay hale geldi. 

Hayallere bir tık kadar yakın ve erişilebilirliğin bu kadar kolaylaştığı bu dönemde, “Yüzde 50 Kazanç İstisnası Uygulaması” da, e-ticaret girişimcilerine ve halihazırda e-ihracat yapanlara büyük bir avantaj sağlamıştır. 

%50 Kazanç İstisnası Uygulaması 

E-İhracat yolu ile ürünlerinin yurt dışı satışını gerçekleştiren şahıslara ve firmalara gelen vergi muafiyeti 2021’in başında, Cumhurbaşkanı onayıyla T.C. Resmi Gazete’de yayınlanarak ve TBMM Genel Kurulu’nca kabul edilerek uluslararası e-ticaretçilerin gündeminin merkezinde yer almıştı.

7256 sayılı kanun kapsamında 1 Ocak 2021 itibari ile belirli kısıtlarla beraber uygulanan vergilerde indirime gidilmesi vasıtasıyla e-ticaret yapanlara oldukça avantajlı bir kapı açılmış oldu. Kanunlar kapsamında yapılan bu indirime göre E-İhracat ya da nam-ı diğer mikro ihracat aracılığı ile ürünlerinin satışını yurt dışına gerçekleştiren şahıslara ve firmalara %50 kazanç istisnası uygulanarak, oldukça büyük bir ticari gelir avantajı sağlanmaktadır. Bu yazımızda, “ Yüzde 50 kazanç istisnası nedir?” , “ %50 Kazanç istisnasını hangi gönderiler kapsar?” ve “ Vergi muafiyetinden nasıl yararlanılır?” gibi e-ihracatçılar için oldukça önemli konulara değineceğiz. 

Yüzde 50 Kazanç İstisnası Uygulaması Nedir ve Hangi Gönderileri Kapsar?

Öncelikle belirtmeliyiz ki, %50 kazanç istisnasından faydalanabilmenin ana şartı, yapılan satışların mutlaka mikro ihracat kapsamında gerçekleştiriliyor olması gerekliliğidir. Bir ihracatın mikro ihracat kapsamında sayılabilmesi için ise ağırlık ve ürün bedeli itibariyle, belirlenmiş olan mikro ihracat standartlarına uygun olması gerekmektedir. Bu bağlamda, mikro ihracata dair bütün bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bloğumuzdaki e-ticaret ve mikro ihracatı baştan sona anlatan yazılarımıza bir göz gezdirmenizde fayda olacaktır. Ne yazık bazı sektörler %50 kazanç istisnası uygulamasından faydalanamamaktadır. Bu istisna kapsamında yer alamayan ihracatlar; tasarım, yazılım ve hizmet gibi alanlarda gerçekleştirilen ihracatlardır.

Posta İdaresi veya hızlı kargo taşımacılığı tarafınca düzenlenen “Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB)” aracılığı ile yapılan e-ihracatlar “%50 kazanç istisnası kapsamı ”na girmektedir. 

%50 Kazanç İstisnası Uygulaması Nasıl Hesaplanır?

Bir örnek ile Yüzde 50 kazanç istisnası uygulamasını şu şekilde anlatabiliriz:

Örneğin, bir ürünün satış tutarı 250.000TL iken ürün maliyeti 150.000 TL ise,

bu tutar baz alındığında 100.00TL kar elde edilmektedir. Bu çerçevede, 

%50 kazanç istisnası kapsamında elde edilen karın yarısına tekabül eden 50.000

Türk Lirası kadarı vergiye tabi olmayacaktır.


E-ticaret yaparken vergi muafiyetinden nasıl faydalanacağınızı merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Yurt dışı kargolarınızı güvenli ve en hızlı şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın