YURT DIŞINA NUMUNE GÖNDERİMİNDE FATURA DÜZENLEME

Bütün ticari işlemlerde olduğu gibi, yurt dışına numune gönderimi esnasında yapılması şart olan işlemlerden biri de fatura düzenlenmesidir. Birçok firma yurt dışına ücrete tabi olmayan, numune gönderimi gerçekleştirmektedir. Bu numune gönderilerinin, anlaşmaya bağlı olarak, yurt dışı kargo ücretleri de anlaşmaya bağlı olarak alıcı tarafından ödenebilmektedir. Buna bağlı olarak, yurt dışına numune gönderiminde faturanın doğru bir şekilde düzenlenmesi de önem taşımaktadır. Özellikle yurt dışına gönderilen numunelerin faturalarında yapılan küçük hatalar ne yazık ki büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Hatalı veya eksik olarak işlenen bilgiler, numunenin alıcıya teslimini geciktirebileceğinden, hem müşteri kaybına hem de vakit kaybına yol açabilmektedir.

YURT DIŞINA NUMUNE GÖNDERİLİRKEN FATURASININ DÜZENLENMESİ

Yurt dışına numune gönderilirken, fatura düzenlemek yapılması gereken ilk işlemdir. Yurt dışına numune gönderilirken hazırlanan fatura, proforma fatura olmalıdır. Proforma fatura, bilgi amaçlı düzenlenen ve normal ticari fatura yerine geçmeyen bir fatura çeşididir. Bir tavsiyede bulunacak olursak, göndereceğiniz numuneyi bedelsiz olarak alıcıya göndermeniz, potansiyel müşteriniz ile ileride kuracağınız işbirlikleriniz için size avantaj sağlayacaktır. Numunenizi bedelsiz göndermeniz karşılığında, alıcınızdan kargo bedelini karşılamasını talep edebilirsiniz.

YURT DIŞINA NUMUNE GÖNDERİMİNDE BEDELSİZ FATURA DÜZENLENMESİ

Yurt dışına numune gönderimi bedelsiz olarak yapılacak ise, yalnızca İngilizce olarak hazırlanmış bir proforma yeterli olacaktır. Gümrük işlemleri için yeterli olan bu proformada önemli olan, eşya bedelinin düşük ya da bedelsiz olarak beyan edilmiş olmasıdır. Faturanın alt kısmında, ürünün mevcudiyeti mutlaka belirtilmelidir.

YURT DIŞINA NUMUNE GÖNDERİMİNDE PROFORMA DÜZENİ

Yurt dışına numune gönderimi için proforma hazırlanırken üzerinde, aşağıdaki kalemler mutlaka bulunmalıdır;

  • Alıcı bilgileri
  • Satıcı bilgileri
  • GTİP numarası
  • Malzeme cinsi
  • Eşya bedeli


YURT DIŞINA NUMUNE GÖNDERİMİNDE KULLANILAN FATURA ÖRNEĞİ

Yurt dışına numune gönderilirken kullanılan faturaların örneklerine internet aracılığı ile kolayca erişim sağlayabilmektesiniz. Bunun yerine QuickShipper ekibi ile iletişime geçerek de proforma örneğine kolayca erişebilir ve proformayı QuickShipper bünyesindeki uzmanlar ile beraber hazırlayabilirsiniz.

YURT DIŞINA BEDELLİ NUMUNE GÖNDERİMİ

Gümrük idarelerinin bazı durumlarda bedelsiz faturaları kabul etmemesi nedeni ile faturaya bir bedel yazılmasını talep edebilir. Bu durumlarda, bir bedel beyanı ile gönderilen gönderiye tarife üzerinden gümrük vergisi ödenmektedir. Böylece, gönderinin gümrükte taktımla ihtimalinin önüne geçilmiş olunur.