IOSS NEDİR VE KİMLER ALABİLİR?

IOSS Nedir?


İngilizce’de “The Import One-Stop Shop” şeklinde ifade edilen IOSS, Türkçe’de “Tek Noktadan İthalat Merkezi” anlamına gelmektedir. AB’de uygulanmaya başlanan yeni KDV sisteminde sorunsuz, eşit ve şeffaf bir geçiş sağlayabilmek amaçlanan bu sistemde tek bir yerden ithalat noktası oluşturularak hayata geçirilmiştir. 1 Temmuz 2021 itibariyle kullanıma açılan ve “IOSS” adı verilen bu sistem ile birlikte işletmeler ihraç ürünlerinin KDV E-Ticaret yükümlülüklerini elektronik portal üzerinden yerine getirebilmektedirler. Bu portal sayesinde, müşterilere problemsiz ve iyi bir alışveriş tecrübesi yaşatılması hedeflenmiştir. IOSS portalı sayesinde AB ülkelerine ihracat gerçekleştiren işletmeler ve satıcılar, satışlarına ait KDV’yi bildirebilmelerinin yanı sıra ödeme işlemlerini de gerçekleştirebiliyorlar. Buna ek olarak ise AB üye ülkeleri ise, KDV’lerini ilgili ülkeye direkt olarak ödeme olanağına sahiptirler.



IOSS Numarasını Kimler Alabilir?


IOSS portalını kullanabilmek için öncelikle IOSS vergi kimlik numarasının alınması gerekmektedir. Bu numarayı edinebilecekler; e-ticaret satıcıları, Pazar yerleri ve Avrupa Birliği’nde yer almayan işletmelerin aracı kuruluşlarıdır.

Online mağazalar aracılığı ile satışlarını gerçekleştiren işletmeler, işlem gerçekleştirdikleri platformun IOSS numarasını kullanarak satış yapabilmektedirler. Buna ek olarak, eğer kendilerine ait bir e-ticaret sitesinden satış işlemlerini gerçekleştiren bir satıcı ise yine kendilerine ait bir IOSS numarası almakları gerekmektedir ve birden fazla IOSS numarası bir satıcı tarafından alınabilmektedir.

Küresel çevrimiçi pazar yerleri, “tedarikçi” olarak kabul edildiğinden satıcıların KDV ödemelerinden de sorumlu tutulmaktadırlar. Bu pazar yerleri, tek bir IOSS numarası aracılığı ile birden fazla satıcıyı temsil edebilmektedirler. AliEexpress, Amazon, Joom ve Wish gibi uluslararası pazar yeri platformları tek bir IOSS numarası almalıdırlar. Bu IOSS numarası vasıtasıyla satış yapılacak olan ülkenin KDV’leri takip edilebilmektedir ve platform satıcıları, satış ve maliyet hesaplamalarını yine bu KDV sistemine göre gerçekleştirmelidirler. Buna ek olarak, her Avrupa Birliği ülkesinin KDV oranları farklı olduğundan, e-ticaret satıcıları satış fiyatlandırmalarını belirlerken ülkelerin KDV oranlarına göz önünde bulundurabilmektedirler.
 


IOSS Numarası Kullanabilmek İçin Gerekenler


IOSS numarası kullanabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Satışların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Satış tutarı 150 Euro ya da altında olmalıdır.
  • Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden satış yapmak gerekmektedir.
  • Ürünlerin özel tüketim vergisine tabi olmaması gerekmektedir.