A.TR BELGESİ NASIL VE HANGİ ÜLKELER İÇİN DÜZENLENMELİDİR?

Dünya ülkeleri ile ticarette oldukça önemli arz eden bir belge olan A.TR aynı zamanda ticari anlamda büyük kolaylıklar da sağlamaktadır. Her resmi belgede olduğu gibi, A.TR belgesinin düzenlenmesinde de bazı şartlar aranmaktadır. bloğumuzun bu kısmında, A.TR belgesinin nasıl hazırlanacağından, hangi ülkeler için düzenleneceğinden ve belgenin tabi olduğu gerekliliklerden bahsedeceğiz.

A.TR Belgesi Nasıl Düzenlenmelidir?

Türkiye’de A.TR belgesi düzenleyen ihracatçılar belgeyi genelde İngilizce olarak düzenlemektedirler. Türkçe olarak düzenlenmiş belgelerde de AB ülkelerinin dillerinden birisi ile daha düzenlenmesi şartı aranmaktadır. Buna ek olarak, AB ihracatçıları tarafından düzenlenen belgelerde, belgenin topluluk ülkelerinden herhangi birinin resmi dili ile düzenlenmiş olması yeterli gelmektedir.

Örneğin; Almanya’dan ithal edilecek olan bir ürün için A.TR belgesinin sadece Almanca olarak düzenlenmesi yeterli olacaktır.

A.TR belgesinin ön yüzünde ihracatçı, malın gönderildiği firma, ihraç edilen ülke, varacağı ülke, malzemelerin tanımı, taşımaya ilişkin bilgiler, koli markaları, sıra no, sayısı ve cinsi, brüt ağırlık, gözlemler, gümrük vizesi ve ihracatçı beyanı yer almaktadır.

A.TR belgesinin arka yüzeyinde ise, gerekli hallerde gümrükler tarafından talep edilen belgenin doğruluğunun kontrol edildiği, denetim talepleri ile bu denetimlerin sonuçları ve bu A.TR belgesinin nasıl düzenlenmesi gerektiği hakkında bilgiler mevcuttur.

A.TR belgesi bilgisayarda veya el yazısı ile düzenlenebilmektedir. El yazısı ile doldurulacak belgeler mutlaka tükenmez kalem ile baştan sona büyük harfler kullanılarak doldurulmalı ve belgede silinmiş yerler, ekler, üstü birkaç kere çizilmiş ya da karalanmış kısımlar olmamalıdır. Düzeltmeler, yanlış yazılan yerlerin üzeri bir kez çizildikten sonra yanına doğruları yazılacak şekilde yapılmalıdır. Hatta, eğer imkan var ise boş bir belgeyle yeniden düzenlenmelidir. Düzenleme işlemi bittikten sonra düzeltmeler gümrük idaresine mutlaka tasdik ettirilmelidir.

Hangi Ülkelere Yapılan İhracatta A.TR Belgesi Düzenlenmelidir?

A.TR belgesinin, Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasında düzenlenen bir dolaşım belgesi olması nedeni ile, A.TR belgesi Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ile yapılan ihraç ürünlerde düzenlenmektedir.

 

Avrupa Birliği E-Ticaret Kanunları hakkında bilgiye ulaşmak isterseniz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Yurt dışı kargolarınızı güvenli ve en hızlı şekilde ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.