A’DAN Z’YE E-TİCARET SİTELERİ DİZİNİ: AMAZON'UN HİZMETLERİ VE AMAZON'DA E-TİCARET

Amazon Marketplace, Amazon'a ait olan ve Amazon tarafından işletilen bir e-ticaret platformudur ve üçüncü taraf satıcıların Amazon'un kendi ürünlerinin yanı sıra çevrimiçi bir pazarda ürün satmasına olanak tanımaktadır. Amazon, küresel bir e-ticaret platformu olarak, özellikle kendi alan adını barındırdığı pazarlarla oldukça yakından ilgilenmektedir. ABD, Meksika, Kanada, Brezilya, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İspanya İtalya, Hollanda, Türkiye, Çin, BAE( Birleşik Arap Emirlikleri), Hindistan, Japonya, Avustralya, Singapur gibi ülkelerdeki e-ticaret ve buna bağlı pazar potansiyeli, Amazon için oldukça değer taşımaktadır. Bu büyük ticari ağ sayesine, Amazon platformunun aktif bir biçimde aylık olarak ortalama 300 ila 400 milyon kullanıcısı mevcuttur.

Amazon'un Ürün Grupları ve Hizmetleri

 Amazon’un ürün gruplarını ele alacak olursak; mevcut kategorileri ve seçenekleri pazara göre değişmekle beraber, daha olgun pazarlarda da Amazon, çoğu perakende kategorisinde ve birçok B2B (işletmeden işletmeye) kategorisinde hatırı sayılır bir oyuncudur. Platformun kategorileri ve bu kategorilerin derinliği doğal olarak pazarlara göre değişkenlik arz etmektedir. Amazon'da satışa sunulan çoğu ürün yenidir; sıfır ürünlerin yanı sıra platformda, kullanılmış diğer bir deyiş ile ikinci el ürünleri satmak ya da satın almak da mümkündür. Fiyatlandırma modeli açısından bakıldığında ise, Amazon'da satılan ürünler sabit fiyatlı olarak satışa sunulmaktadır. Yani açık artırma modeli, Amazon’un fiyatlandırma seçeneklerinde mevcut değildir. Amazon’un pazar yeri hizmetleri kapsamında; bir satıcı, Amazon'dan depolama, fullfilment ve iade hizmetlerini satın alabilmektedir. Maliyet modeli kapsamında incelendiğinde ise, Amazon sizden kayıt ücreti almamaktadır ve teminat talep etmemektedir. Bunların haricinde satış komisyonun yanı sıra hizmet ücreti ve pazar yeri reklam ücretleri mevcuttur.

Amazon'un Satıcıya Destek Hızı

Çoğu e-ticaret sitesinde olduğu gibi Amazon’un da ana odak noktası tüketicilerdir. Buna bağlı olarak, satıcılar çoğu zaman kendi işlerini kendileri yapmak durumunda kalırlar. Satıcıya yönelik hizmet kalitesi anlamında Amazon’un destek hızı çok yavaştır ve hatta deyim yerindeyse hantal bir platform olarak da adlandırılabilir. Bunun yanı sıra, sistem hataları nedeni ile satıcıların sabrını düzenli olarak sınayan bir e-ticaret platformudur.