9 MADDE İLE MİKRO İHRACATIN AVANTAJLARI

2021 Yılı'nın başlarında açıklanan avantajlar ve devlet teşvikleri sayesinde birçok ticaretçi mikro ihracata yönelmiş ve buna ek olarak, mikro ihracat; büyük, küçük ve orta ölçekli şirketler için de oldukça avantajlı ve pratik bir sistem haline gelmiştir. Bunun yanı sıra, Covid-19 pandemisi yüzünden sanal alışverişteki ivme artışı da global alandaki ticari faaliyetlerde insanları mikro ihracat yapmaya teşvik etmiştir. COVID-19’un global ticarette dengeleri altüst etmesiyle beraber Dünya tedarik pazarı da yön değiştirmiştir. Bununla birlikte Türkiye, Avrupalı ve Amerikalı alıcılar tarafından, daha yakın bir pazar olmasının da etkisi ile Asya ülkeleri yerine tedarikçi olarak daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Gerek daha kaliteli üretimi gerek daha hızlı aksiyon almasıyla Türkiye’den ürüt taleplerini karşılamada çok daha etkin bir rol almaktadır. Bu durum, Türkiye’den mikro ihracat yapan satıcıların da önünü açmış, mikro ihracat hacmi e-ticaretin de her geçen gün gelişmesiyle artmıştır. Bu talepler de birçok girişimci için ön ayak olmuş ve mikro ihracat yapan ticaretçilerimizin sayısı günden güne artmıştır. 

Özellikle hava yolu ile oldukça hızlı ve kolay bir gönderim şekli ile gerçekleştirilebilen mikro ihracat, aynı zamanda, normal şartlarda çok daha meşakkatli olan birçok gümrük prosedürüne de tabi olmadığından çok daha tercih edilen bir ihracat yöntemi olarak yerini almıştır. Bir diğer etki olarak da, yurt içinde gelişen e-ticaret trendleri, alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirerek online pazar yerlerini hayatımızın bir parçası haline getirmiştir. Mikro ihracat prosedürleri de oldukça kolay bir işleyişte olduğundan, zamanında birçok ticaretçiyi yıpratmış olan ithalat ve ihracat işlemlerinin zorlukları kalmamış, böylece hem satıcılar için hem de alıcılar için adeta yurt dışı alışverişlerinin yurt içinde gerçekleştirilenlerden bir farkı kalmamıştır. Özellikle kapıdan  kapıya ekspres hava yolu servisleri, mikro ihracatın büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmuştur.

Kendisi gibi kolay ve pratik bir yöntem ile mikro ihracatın avantajlarını anlatmak istersek, aşağıdaki 9 madde ile neden mikro ihracat yapmanız gerektiğini özetleyebiliriz.

  1. Dijital ortamda yapıldığı için evrak kolaylığı vardır
  2. Zamandan ve kağıttan tasarruf edilir
  3. İhracatta, ihracatçı birliği onayı aranmaz
  4. Hafta sonu da olsa gönderim yapılabilir
  5. Gümrük işlemleri hızlı ve kolaydır
  6. Alıcılar ürünlere hızlıca ulaşır
  7. KDV iadesi alınır
  8. Beyanname ve ardiye ücreti ödenmez
  9. Vekâletname gerektirmez.